Hungarian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Facebook MySpace Twitter Google Bookmarks 

Az agilis weboldal készítés

A vízeséses modellen alapuló projektvitel, alaposan újragondolt, modern sikeresebb weboldal készítési projekteket eredményező módja.

Amit az agilis módszer értékel:
- a személyes kommunikációt és prezentációt a módszertanokkal és eszközeikkel szemben
- hasonló követelményeket teljesítő, GPL-licenszű működő szoftvert bemutatását elemzését és értékelését, az átfogó, szakmai és funkcionális követelmény specifikációval szemben
- esetenként megrendelővel történő közvetlen együttműködést a szerződéses tárgyalással szemben

A dokumentációban specifikációkban szerződésekben rögzített a részletes tételek helyett melynek változatlan megvalósulási esélye csekély, azaz az elavult vízeséses modellen alapuló weboldal fejlesztés során a tervezés, implementálás, tesztelés szakasza után óriási valószínűséggel kerül sor a specifikáció módosítására ez által a szerződésben rögzített elvárások és követelmények teljesíthetetlenné válnak. A vízeséses modell alapján való weboldal készítés, fejlesztés éppen a szigorú módszertaniság miatt drága, a tervezés, folyamatok leírása rendszertervek, naplózás, tesztesetek írása, tanulmány és általános dokumentálás, ahhoz képest, hogy gyakran a valóságban nem, vagy csak másképp kivitelezhetők, rettenetesen sok munkaórát és anyagi erőforrás igényelnek.

Az agilis szemlélet alapja a gyakorlati tapasztalat. Ebben az esetben a weboldal készítés dokumentáció célja az, hogy a szoftver elkészítését, továbbfejlesztését, használatát és üzemeltetését a fejlesztők részére átláthatóvá és lehetővé tegye. A dokumentáció tehát nem szabad, hogy öncélú legyen, a jó szoftver nem helyettesíthető semmilyen dokumentációval.

A szerződés a két fél alapvető együttműködését szabályozza. Amennyiben túl sok kritériumot tartalmaz fegyverként alkalmazható ellenkező esetben pedig pontos értelmezhetőség híjján megtehető.

Az agilis fejlesztői csapatok tisztában vannak azzal, hogy a követelmények és funkciók teljes körű felmérése nem lehetséges, ezért elfogadják azok absztrakcióját. Ahelyett, hogy a kőbe vésett követelményekre alapozva terveznék és fejlesztenék a rendszert, Alapul veszi a változás, változtatás bekövetkeztének igen nagy esélyt. Ebből következik az agilis weboldal készítés legfontosabb tervezési alapelve: a rendszer felépítése és tervezése során elsősorban a kód világos szervezésére és a lehető leggyorsabb változtathatóságára helyezik a hangsúlyt.

Az agilis fejlesztés tehát adaptív (alkalmazkodó) megközelítést alkalmaz, szemben a vízesés modell prediktív (meghatározott) fejlesztési szemléletével.

 

Megosztás

Google PageRank